Doa Dhuha

Wednesday, July 6, 2011


Mari kita amalkan doa dhuha untuk kita panjatkan kepadaNya di setiap solat Dhuha kita. Insha Allah :)

Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu
Kecantikannya kecantikan-Mu
Keindahannya keindahan-Mu
Kekuatannya kekuatan-Mu
Kekuasaannya kekuasaan-Mu
Perlindungannya perlindungan-Mu
Ya Allah jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi,keluarkanlah
Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah
Jika jauh dekatkanlah
Berkat waktu dhuha
Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada
hamba-hamba-Mu yang soleh


The Smile

Thursday, April 14, 2011

So many times am I asked “why so?”
“Why do you smile while you live this way?”
Their minds unable to comprehend my life,
Strange for them to see a smile all day.

I sit by a river while resting at dusk,
My hands are dry - my clothes are torn.
My horse grazing on the luscious grass,
Relaxing for now until upon me is dawn.

By the bank of the river I begin my ablution,
The trickling of water a soothing sound.
My minor wounds take in the water,
To the rush of life I’m surely not bound.

A gentle breeze blows against my body,
A sensation of floating that calms me down.
My smile remains even though I’m tired,
This place around me is my personal town.

The sunset glows and inspires my thought,
Time seeps back to memories of hardship.
The people I’ve met and the things I’ve seen,
From friends, to partners and my very kinship.

Shackled to a reality that left me blue,
Always lost in the abyss of emptiness.
A hollow feeling that begged to be filled,
My heart of sorrow was longing for freeness.

The alternation between day and night,
Passed for years without a change in my soul.
Always journeying for the spark of life,
A journey of obstacles – like walking on coal.

Friend a word that I didn’t use too often,
For a friend is a person who is good to you.
Barely a time where a person smiled back,
When smiling at them even when I was blue.

The sun still setting as I finish my ablution,
On a tree log I rest my aching back.
Some dates I take from my pouch beside me,
Eating them happily – provision I don’t lack.

Unloading my rifle to rest the barrel,
The magazine empty – not even a round.
A long day of battle comes to a restive end,
Alone for now with no soul around.

So they asked me why I continue to smile,
Even though my life is far from bliss.
Indeed it is simple why my smile remains,
My heart has been kissed by the faithful kiss.

I found a friend, who was always there,
He always wants what’s best for me.
He sustains my life and grants me provision,
He protects my soul and allows me to see.

My Lord it was Who was always there,
My Lord it was Who wishes me the best.
My Lord it was Who sustained my life,
My Lord it was Who opened my chest.

Sometimes my heart had fallen to sadness,
As if a lock had been placed on its gate.
But unlocked it was when I turned to Him,
Seeking His forgiveness to have a clean slate.

The feeling I get when I surrender to Him,
My head firmly placed on the cold, dull ground.
At ease I am as I thank my Lord,
Thank Him greatly for what I have found.

The sun has finally met the horizon,
A fine line of gold tells me it’s time to pray.
My wounds I wrap with the tatters of my garment,
The wind still blowing as I put my hands up and say.

“Allahu Akbar” whispered from in between my lips,
A chill rides down my crippled spine.
“All praise is due to Allah, Lord of the ‘Alamin”
A verse so simple yet its meaning so fine.

Such joy it brings to a lonely soul,
The humble connection I have with my Lord.
It’s all that I have but priceless it is,
Perfect, immaculate, a feeling not flawed.

The breeze still hitting my tired body,
As I bow down slowly to praise Him again.
“Glory be to my Lord the All-Mighty” I whisper,
Words that were whispered by the best of men.

Night upon me as I continue my prayer,
A lone soldier I am near the bank of a river.
I finish my prayer and return to my log,
I look to the stars and receive a great shiver.

My life may not be a life to desire,
At least to those whose hearts are sealed.
Humble it is and it surely is poor,
But for me this life is my unbreakable shield.

They continue to ask why smile remains,
And I simply tell them “I’ve found my light”.
Baffled they are – the people of desire,
When they realize my life is nothing but bright.

After the hardship I faced in my life,
I found the thing that had set me free.
Unbound I was to the deceitful desire,
I finally found what I’m supposed to be.

A slave I am to the Most-Merciful One,
Not letting me down like the people I’ve met.
Alone I am but I have Him to guide me,
Faith had caught me as if it were a net.

So I asked them back “don’t I deserve to smile?”
After the torment I’ve faced in this place.
Doesn’t my heart deserve to beat again?
Do I not deserve to have smile on my face?

For I am at ease for finding my Lord,
I strive in His way to show my loyalty.
Night and day my wounds are open,
Every wound I receive makes me feel like royalty.

The sky above that is abundant with lamps,
Becomes my cover as I rest on my side.
The ground beneath is a bed so soft,
My humble smile makes me forget how I cried.

My breathing slows as sleep falls upon me,
Eyes closing as I look to the stars once more.
So beautiful they are – a sign of His greatness,
Glittering brightly – their light I adore.

No more sadness left in my life,
No more people who make me sad.
A life of fighting I lead from now on,
For finding my light – to Him I’m glad.

My blood flow now eases as I begin my rest,
Sleep consumes me – will I wake up tomorrow?
Who knows if my soul shall come back to me?
At least I smile and I’m not in sorrow.


Coklat Pertamaku

Thursday, January 20, 2011

Assalamu'alaykum buat sahabat-sahabat, saya mendoakan kalian sihat sejahtera dalam lindungan ALLAH. Sesungguhnya ALLAH lah pelindung yang paling terbaik sekali buat hamba-hambaNYA.
Maaf kerana telah beberapa kali blog ini dibiar sepi, tanpa update terbaru buat dikongsikan bersama sahabat-sahabat.

Post kali ini, saya ingin bercerita tentang satu lagi hari yang bersejarah dalam kehidupan saya. Tetapi ini bukan soal perkahwinan, saat dan orangnya belum tiba. Beliau tengah mempersiapkan dirinya sebagai seorang Muslim yang sejati, dari segi ilmu, jiwa, dan dari segi segalanya, seperti apa yang saya sedang lakukan. Insha Allah, bi iznillah.

Jadi apa sebenarnya yang saya telah lalui ni..? hehe. Berceloteh panjang bab lain pula! :D

Sebenarnya pada 19/1/2010, saya telah mengikuti KELAS COKLAT yang diadakan di Teras Jernang, Bandar Baru Bangi. Untuk pengetahuan sahabat-sahabat, sebelum ini saya pernah ingin mengikuti kelas coklat di area Sri Kembangan dan Gombak sahaja, tetapi atas beberapa kekangan, saya terpaksa membatalkannya. Alhamdulillah beberapa minggu lepas, saya mendaftarkan diri untuk menghadiri kelas coklat di Teras Jernang, Bandar Baru Bangi. Bi iznillah, semuanya berjalan lancar walaupun saya telah lewat ke kelas atas masalah kenderaan dari KUIS (Tempat saya menjadi "individu baru Muslim" di samping mempelajari Diploma Teknologi E-Dagang). Di sini, saya ingin mengambil kesempatan untuk memberi penghargaan buat sahabat saya Kak Syira yang telah menghantar saya ke lokasi kelas coklat. Terima kasih sangat kak! Really appreciate it. Barakallahu fik.. :)

Jadi, disebabkan kelewatan saya tiba ke kelas coklat, kelas dimulakan agak lewat juga. Terima kasih saya ucapkan buat kak Siti Maimunah dan juga guru saya, Kak Rahimah kerana sudi menunggu saya.

Jom, saya ceritakan tentang coklat secara ringkas pula...

Secara umumnya terdapat dua jenis coklat yang boleh digunakan untuk membuat coklat candy ataupun disebut coklat Praline. Ia adalah coklat Compound dan Couverture. Perbezaan yang asas antara kedua-dua coklat mengikut komposisinya adalah coklat compound adalah coklat yang diperbuat daripada lemak sayur. Manakala coklat couverture pula diperbuat daripada lemak biji koko. Tentang cara penyediaan kedua-dua coklat pula, pastilah ada perbezaannya. Insha ALLAH, jika sahabat-sahabat mahu belajar dengan saya tentang cara penyediaannya, saya boleh ajarkan, tetapi bukan sekarang ya. hehe.(ada ke orang nak belajar dengan saya?) Kedua-dua coklat boleh didapati dalam bentuk Dark chocolate, white chocolate, dan milk chocolate.

Ini dia hasil coklat pertama buatan saya...

 Praline Coklat couverture white choc berinti raspberi 
(rasanya ni no.1 saya suka)

Nutty praline couverture berintikan pistachio

Praline milk choc marble berintikan coklat + madu,
praline selainnya berintikan raspberi
(tapi my only brother rasa coklat ni yg no.1 sodap)

Nak lebih besar..?
 Praline berintikan serbuk wafer (Paillete Feuilletine)

 Yang hijau tu biskut wafer yang dicelup dalam coklat,
kemudian dicetak menggunakan transfer sheet.

Lolli choc smiley berperisa mint
(hok ni nombor 2)

Ada rupa coklat kat kedai tak? Seriously, hasil coklat memang sedap bagi saya dan keluarga.(hehe, macam angkat bangkul sendiri je mmg family saya kata pelaburan utk ke kelas coklat ini mmg berbaloi sbb semua coklat sedap.) Inilah antara coklat-coklat yang berjaya saya buat dengan jayanya buat kali pertama..Alhamdulillah, ALLAH mempermudahkan. Thank you ALLAH!


Muslimah, Ambil Perhatian!

Sunday, January 16, 2011

Assalamu'alaikum buat semua.
Terima kasih kerana masih sudi menziarah ke blog yang telah lama dibiar kontang oleh pemiliknya. Insha Allah, ia akan kembali terus menerus mngeluarkan entri terbaru selepas ini..Doakan saya ya!

(Kali ini, biar gambar berbicara..)


Jangan Salahkan Cinta | + discover the beauty of islam

Sunday, December 12, 2010

Jangan Salahkan Cinta | + discover the beauty of islam



Saturday, December 11, 2010

Cinta menuju jalan Ilahi
Cinta hakiki yang amat suci
Tenang terasa 
Rindu kepadaNYA
Bila mendapat siraman hidayah

Lisan bertasbih
Berzikir dengan ma'rifah
Taubat menyusul
Memohon maaf padaNYA
Atas dosa-dosa
Jiwa insani
Hidup bernadi
Tulus sejernih embun syurgawi
Saat melakar 
Cinta sejati
ALLAH disembah 
Sering diingati

Rela diuji
Asalkan kasih bersemi
Biarlah derita
Pengubat kasih sayangNYA
Cintakan ALLAH

Kesunyian jiwa
Kegersangan iman
Kehilangan bahagia
Sesat di persimpangan
Pengajaran bayangan seksa dunia

Kembalilah pada ALLAH
Carilah cintaNYA

Rela diuji
Asalkan kasih bersemi
Biarlah derita
Pengubat kasih sayangNYA
Cintakan ALLAH

Munsyid: Rabbani


Bunuh Kecintaanmu..

Saturday, September 18, 2010

Assalamu'alaykum warahmatullahi wabarakatuh buat semua sahabat....

Apa khabar iman, akal dan diri? Harap dalam keadaan sihat sejahtera di dalam jagaan-Nya.Ameen..hanya ALLAH lah sebaik-baik penjaga.

Ingin saya kongsikan frasa dalam buku Di Mana Dia Di Hatiku, karya Ust. Pahrol Mohd Juoi, yang sangat menyentuh fikir dan rasa saya..

Dipetik dari topik: Kill Your Darling!

Cari-carilah di mana kecintaanmu yang mungkin membutakan mata hatimu. Belajarlah daripada kisah Nabi Ibrahim a.s. yang diperintahkan menyembelih kecintaannya Nabi Ismail a.s. - seorang anak yang soleh, taat dan setia manakan mungkin menjadi hijab cintanya kepada yang Esa? Namun ALLAH menguji Nabi Ibrahim a.s., agar mengutamakan cinta ALLAH daripada yang lain.

Siapakah 'Ismail-Ismail' dalam hidup kita? Carilah semua itu di sebalik pendirian, gelaran, jawatan, amal, isteri, teman dan segala yang menjadi kesayanganmu. "Sunting" tulisan hidupmu dengan imbasan dan suluhan doa. Mudah-mudahan ALLAH akan memberikan kita panduan dan keberanian untuk jadi seperti Ibrahim a.s...Kill your darling dalam kehidupan!

Sering kita alpa, bahawa yang paling kita cinta itulah kerap menjadi hijab untuk mendapat CINTA. Bukan untuk menimbulkan dikotomi (pertentangan apalagi dilema) antara cinta manusia dengan cinta ALLAH...tetapi selalunya begitulah kita teruji. Lepaskanlah cinta yang kecil untuk mendapat cinta yang lebih besar. Apabila kita mendapat cinta yang lebih besar, cinta yang kecil akan menyerah dengan rela.

Apakah Nabi Ibrahim a.s. kehilangan Ismail yang rela dikorbankannya? Tidak, bila 'dia' melepaskan Ismail, Ismail kekal menjadi anak yang dicintainya. Malah, dia dikurniakan seekor kibasy yang gemuk sebagai hadiah dan barakah kesediaannya mengorbankan Ismail a.s. ALLAH mengajar kita supaya kill your darling bukan untuk mendera, tetapi beegitulah yang dinamakan cinta..sentiasa menagih ujian.

Selepas diuji layaklah seorang hamba mendapat cinta (manusia) dan cinta (ALLAH) kerana berjaya 'mengorbankan' cinta yang kecil demi cinta yang besar!

~ ALLAH....bukan mudah menggapai cinta ALLAH..cinta ALLAH tidak ternilai harganya..tetapi jangan putus asa..kerana tidak ada istilah putus asa dalam mengharap keampunan dan keredhaan ILAHI..ingatilah, ALLAH sentiasa menanti hamba-hanbaNYA yang ingin kembali meraih cintaNYA..



Lokasi Pelawat